Bugün sizlere Sketchup Render Alma konusunda En iyi 5 Render Motorunu tanıtacağız. Bu sayede hangi render motorunu seçmek istediğinize siz karar vereceksiniz.
Sketchup’ta yaptığımız modelleri Sketchup dışında render alabileceğimiz gibi Sketchup içine ekleyeceğimiz pluginler(eklenti) yardımıyla da render alabiliriz. Bu render eklentilerin bazısından çok iyi sonuçlar alınırken bazıları daha basit düzeyde render almanızı sağlar.
1-V-Ray Render
Sketchup dışında da uyumlu olduğu birçok program olan V-ray, V-ray for Sketchup ismiyle Sketchup içine entegre edilmiştir. İsmini çok sık duyduğumuz bu render programı hem iç hem dış mekânda çok başarılı sonuçlara ulaşmanızı sağlayabilir.
V-ray pek çok kaynağı bulunması sayesinde öğrenilmesi zor olmayan, Sketchup ile sorunsuz çalışan bir eklentidir. Ayrıca kaliteli renderlarıyla da diğer render eklentilerinden daha öne çıkmıştır.
Bu konuyla ilgili aşağıdaki Sketchup Vray Youtube oynatma listesi ile videolarımızı izeyebilirsiniz.
V-ray for Sketchup eklentisinde renderı etkileten 3 temel unsur vardır. Bunlar aydınlatma, materyal ve haritamadır. Bu ana unsurlara ek olarak da renk, gölge, yansıma ve kırılmalara hakimiyetiniz renderınızın kalitesini arttıracaktır.
Artıları : Yeni çıkan Cosmos ile hazır kütüphaneyi kullanma
Dosyanızı Vrscene olarak dışarı çıkarıp 3dsmax ve vantage ile render almak
Geniş öğrenme kütüphanesi ve içeriği, bu sayede kaynak çokluğu
Sketchup içinde çalışır.
Eksileri : Sketchup model dosyalarında hala model ve kaplama hataları
Sistem gereksinimi bakımından ortalamanın üstündeki pc lerde daha iyi çalışması
2- Sketchup Render Alma Enscape Render
Enscape yakın zamanda popüler olmaya başlayan, ancak basit arayüzü, ışık ve kaplamalardaki başarısıyla iç ve dış mekânda güzel işlere imza atmanızı sağlayan yenilikçi bir render motorudur.
Enscape Render Dış mekan serisi ile Youtube adresimizde yapmış olduğumuz bir video içeriğini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Ekstra yazılım öğrenmenize gerek kalmadan, iş akışınıza kolaylıkla dahil edebileceğiniz bir render eklentidir. Ayrıca gerçek zamanlı bir render programı olması da iş akışını hızlandıran, seri bir şekilde değişim yapabilmenizi sağlar. Tek tık ile VR çıktısı verebilme, hızlı render ve hızlı video Enscape’i rakipleri içerisinde öne çıkarmaktadır.
Artıları : Ortalama bir pc de rahat render çıktısı vermesi
Sketchup içinde çalışmasından dolayı hızlı olması
Kolay öğrenme ve basit arayüz
Eksileri : Kaplama işleme konusunda problemler (kirli kaplama detaylı kaplama gibi)
Bazı ışık hataları , kalabalık sahnelerde sketchup kapanma ( sık sık kaydedin)
3- Twinmotion Render
Twinmotion Render, Epic firmasına devrinden sonra çok önemli gelişmelere imza atarak kendini hızlı bir şekilde geliştirdi. Epic arayüzü içerisine gömülen ve Epic games içerisinden çalıştırılan program kolay arayüzü ve hızlı render özellikleri ile ön plana çıkmaktadır.
Twinmotion ile sizler için hazırlamış olduğumuz ücretsiz render derslerini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Daha çok kalabalık sahnelerdeki 3D animasyon hızı ve sahneyi kolay kullanımı ile dikkat çekmektedir. En son satın aldıkları megascan firmasının kaplama kütüphanesi ve kendi içerisindeki geniş model kütüphanesi ile 3D Tasarım yapan firmaların kısa zamanda gözdesi haline gelmiştir.
Artıları : Hızlı render, hızlı 3d animasyon alma, bol kütüphane çeşitliliği
Öğrenme konusunda kaynak fazla olmasından dolayı öğrenmenin hızlı olması
Eksileri : Yüksek kalite çıktılarda render konusunda bekletmesi.
HDRI kullanımının olmaması.
4 – Lumion Render
Lumion Firması Öğrenci sürümü ile verdiği ücretsiz sürümler ile kendisine piyasada geniş çaplı bir yer kazandı.Twinmotion Render yakın zamanlı markajlar uyugulasa da piyasada en hızlı render motorlarından biridir.
Aşağıdaki ders serimizden şu ana kadar en popüler derslerden biri olan Lumion Eğitim Setimizden videoları izleyebilirsiniz.
Artıları : Hızlı render, hızlı 3d animasyon alma, bol kütüphane çeşitliliği
Öğrenme konusunda kaynak fazla olmasından dolayı öğrenmenin hızlı olması , kolay kullanım , kullanıcı dostu arayüz.
Eksileri : Öğrenci sürümü bittiği zaman satın alma sırasında Yüksek fiyatı. Sistemi çok iyi kullanamaması. Efektleri yüklediğinizde sistemin düşük fps oranları.HDRI ışık konusunda dışarıdan HDRI dosyaları almaması.Sadece kendi hdri larını kullanabiliyorsunuz.
5 – D5 Render
Kolay kullanımı ve ücretsiz render kısmı olması kullanıcıların ilk başlarda çok dikkatini çekmişti.Fakat RTX kartlar ile çalışması bu durumu ülkemizde biraz zora soktu açıkcası.
RTX kartlarının en düşük 10.000 TL’den başladığını düşünürsek, D5 render yerine Enscape Render kullanmak daha mantıklı olacaktır.
Aşağıda enscape ve d5 render karşılaştırması yapmıştık.Bu videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
5- Thea Render
Arayüzü diğerlerine göre bir nebze zor olan Thea Render, Sketchup’la tamamen uyum içinde çalışır. Güzel sonuçlar alabilceğiniz Thea Render materyal konusunda da Sketchupla entegre çalışır. Mart 2021’de gelen güncellemelerle yeniden kendini duyurmaya çalışan Thea Render ile ilgili maalesef az eğitim mevcuttur ancak sonuçlarının iyi olduğunu görebilirsiniz.
Artıları : Hızlı Render alması Bilgisayar sistemini iyi kullanması
Eksileri : Öğrenmek için yetersiz eğitim içeriği. Aslında Thea Renderın en eksik olduğu kısmı burasıdır.Detaylı Kaplama ayarları konusunda zor bir kullanıma sahiptir.
Sketchup Render Alma Bonus :
Podium render eklentiside güçlü ve sezgisel bir yazılımdır. Sketchup içinde güzel ve foto – gerçekçi render görüntüleri alabilmenizi sağlar.
Ayrıca kendi içlerinde bulunan eğitim setleri ile programa kolayca hâkim olabilirsiniz. Sketchup ile başarılı çalışan bir yazılım olan Podium Sketchup’ın özelliklerinden yararlanır. Yani baştan sonra onunla birlikte çalışır.