Mimari görselleştirme kısaca bir proje, obje gibi hayata geçirilmesi planlanan operasyonun 2 boyutlu çizilen projenin dijital ortamda 3 boyutlu adı verilen hale getirilmesi işlemine denir.
Mimari Görselleştirme
Eni ve boyu olan cisimlere kısaca 2 boyutlu denir. Fakat 3 Boyutlu kavramında işin içine boylam, enlem ve yükseklik kavramları söz konusudur. Örneğin üçgen, kare ve dikdörtgen gibi geometrik cisimler 2 boyutludur zira eni ve boyu vardır.
Üç boyutlu kavramı uzay anlamına gelerek tüm derinlikleri algılar. Yani bir cismin derinlik, enlem ve boylamını algıladığımızda cismin 3 boyutlu hali söz konusudur. 3 Boyut kısaca 3D olarak adlandırılır.
Bu tanıma göre yapılması amaçlanan proje ya da projelere göre ya da tamamen doğaçlama şeklinde objeleri 3D şekline getirebilmek için özel metotlar kullanılır.
Günümüzde 3D modelleme tekniği için ofis bina daireler gibi projeler kapsamında kullanılmaktadır. Fakat bu metodun yalnızca inşaat sektörü için kullandığını söylemek doğru olmaz, aklınıza gelebilecek hemen her alanda kullanımı mevcuttur.
Başta endüstriyel, mimari ve Mühendislik alanları gibi konularda karşımıza çıkan 3D mimari görselleştirme hayatı kolaylaştırmak açısından pek çok kolaylık sağlar.
Gerçekleştirilmesi planlanan projenin bitmiş halinin nasıl görüneceği konusunda kişilere önemli ipuçları verir. Bu da henüz tasarlanma aşamasında olan projelerin nasıl görünecek konusunda önemli ipuçları verir. 3D görselleştirme yoluyla tasarlanan projeler hem projenin son halini nasıl görünce konusunda hem de daha sonra ortaya çıkacak sorunları görmek açısından büyük faydalar sağlar.
3D Görselleştirme tekniği ile son şeklini almış olan projeler ofis satışı yapılabilmesinin önünü açar. 3D mimari görselleştirme yöntemi birçok obje proje tasarım için kullanılabilir. Öyle ki Bu yöntem ile yapılması planlanan bir tatil köyü bile nasıl görününceye konusunda fikir sahibi olmamızı sağlar.
3D Mimaride başlıca Sketchup, 3dsmax ve ücretsiz olarak blender programları kullanılır.
3D görselleştirme yöntemi tasarlanan projeye yönelik ortaya çıkacak sonucun gerçekçi olabilmesi için tamamen gerçeğe uygun şekilde renklendirilebilir, doku ve örnek eleme yöntemi ile oluşturularak daha sonra proje üzerinde yapılabilmesinin önünü açar. Günümüzde birçok işi kolaylaştıran ve daha iyi sonuçlar almamızı sağlayan mimari görselleştirme tekniği hem ekonomiye hem de projelere ayrı katkı sağlar.